Fraktfritt over 1500,- (Gjelder ikke pulker)

0
0 Produkt

No products in the cart.

Fraktfritt over 1500,-
(Gjelder ikke pulker)

Karpe på fluestang!

sep 15, 2023 | 0 kommentarer

NB! Karpefiske handler om Catch&Release (fang og slipp)!

Karper kan bli veldig gamle og finnes opprinnelig ikke i norsk fauna, derfor må disse slippes pent tilbake etter måling, veiing og bildetakning.

Det er i de tidlige timer at jeg sitter midt i skogen ved en liten dam. Kaffekoppen i den ene hånda og fluestanga i den andre. I enden av flyt snøret så sitter det en liten napp indikator, når denne forsvinner under overflaten så er det bare å gjøre mot hugg!

Dette er en typisk morgen for meg som karpefisker, alarmen ringer 04.30 og fisket starter gjerne rundt 05.00. Men det er ikke bare å dra ut til en dam hvor du har fått nyss om karpe for å starte fisket, det ligger gjerne flere uker og måneder med forberedelser og fôring på bestemte plasser med forskjellig føde som karpa kan finne interesse for.

Men så klart kan man være heldig, om man skulle spotte vakende karpe så kan man presentere en Wolly Bugger for eksempel. Det kan imitere et rumpetroll som karpa spiser en del av i sommer månedene, eller en bille som har forvillet seg ut på vannet.

Om karpa ikke skulle vake på noen naturlige matkilder så kan man prøve å lokke de frem ved bruk av hundekjeks. Kjøp en sekk med det billigste hunde fôret på Rema 1000 og hiv uti ett par never i vannet. Når de runde kulene har fått ligge i vannet en stund så vil de bli vasstrukne og derfor synke litt i vann filmen. Så fort karpa fatter interesse, så er det bare å presentere en imitasjon av hundekjeksen. Brått så får du deg en morsom overraskelse!

Fôring, fôring og atter fôring!

Nøkkelen til suksess, i tillegg til tålmodighet er å lære karpa at maten du hiver uti vannet er trygg å spise.

Start i det små med å hive uti hermetiserte mais alene eller i en salig miks av brødsmuler og forskjellige blandinger av frø. Dette synker da til bunnen som gjør det mere tilgjengelig for karpa.

Karpe er en fisk som primært spiser på bunnen, så da kan det være effektivt å ha føde som synker og som består av store og små partikler i fôr blandingen. Dette gjør at karpa bruker lang tid på fôrings plassen og plukker bit etter bit.

Om du skulle oppleve at det er mye småfisk som tar maisen før karpa rekker å reagere, så bør du gå over til en blanding av mais og boilies. Boilies er fôr som er utviklet spesielt for mating og fiske etter karpefisk. Boilies er runde kuler som er proppa fulle av proteiner og annen snacks som karpa digger! Boilies er nemlig for store å spise for små fisk, dette luker da ut faren for at sørv og mort i vannet tar fôret før karpa. Det kan ta litt tid fra man introduserer boilies første gang til at man kan se at vannet koker av aktivitet. Men så fort karpa for sansen for boilies så er det ingen vei tilbake.

Boilies kjøpt hos M&M Fiske og Fritid

Min fremgangsmåte

Den mest tradisjonelle måten å fluefiske etter karpe på er ved å fiske med insekts imitasjoner eller ting som karpa kan plukke i vannskorpa, som for eksempel hundekjeks og flytebrød.

Men det som gjør mitt fluefiske litt annerledes er at jeg meite fisker med fluestang. Når jeg har funnet meg et nytt vann eller en dam som holder karpe så finner jeg ulike plasser som ser “fishy” ut, siv, vannliljer og busker som lager et overheng i vannet hvor karpa kan sitte. Jeg hiver da ut mengder med mais, boilies og fôr blandinger ved disse plassene, jeg drar jevnlig tilbake til dammen for å fôre mer. Etter en viss tid, alt fra ett par uker til ett par måneder så drar jeg tilbake til dammen, med fluestanga i hånda. Hiver nok en gang uti fôr, men denne gangen hiver jeg også uti en imitasjon men en krok i! Jeg lager imitasjoner av mais og boilies som står på bunnen sammen med ekte fôr. Det kan ta flere timer før det skjer noe i den andre enden av snøret, men andre ganger kan det smelle innen minutter! Dette kommer helt an på vanntemperaturen, hvordan vær det er og fôrings mønsteret, hvor vant karpa er til “unaturlig” føde som jeg har tilført vannet. Om det er mange karper i vannet har også mye å si. Jo flere fisk, desto større konkurranse om matfatet!

Noe som er vært å merke seg er at om det er få karper i dammen så er de gjerne større av vekst, siden de har mindre konkurranse om maten. Dette gjør også at de blir litt mere vare på hva som ligger ute i vannet av føde og at de tar det litt som det kommer. De vet at maten kommer til å ligge der i morgen også, derfor har de ingen hastverk med å spise.

Det er ofte masse vegetasjon rundt karpe vann, så det er sjeldent man får noe særlig bak sleng når man står uti skogen, derfor bør man øve inn «bow and arrow» kast. Dette gjør du ved å dra ut ønsket mengde fluesnøre, legge fortom og flue på bakken foran deg, holde snøret med et fast grep ved snella og trekke snøret bak deg med den andre hånda slik at du lager en bue med stanga og spenner den maksimalt. Når du føler at du har kontroll på buen og har nok spenn i stanga så er det bare å slippe snøret og la det fyke ut! Jeg anbefaler en stang som hvertfall er 9´, så man virkelig får laget godt spenn på stanga.

Boilie imitasjon, bundet med en isopor kule og en Tungsten, festet med en bit wire. Isoporen flyter, men blir holdt nede av tungsten slik at den står med kroken opp.

Dette er to mais imitasjoner jeg bruker flittig og har oppkalt “Boosted Mais” fordi jeg dynker den i lukt attraktor. Maisen er bundet på samme måte som boilien ovenfor.

“Boosted Mais”, dynket med jordbær attraktor. Denne blant mange andre attraktorer kan du kjøpe hos M&M Fiske og Fritid.

Utstyr

Når det kommer til utstyr så er det viktig å ha en stang med god rygg, gjerne en stang i klasse #7. Selv så bruker jeg Vision Hero Coast 9’ #7.

Snella bør være en Large Arbor snelle som kan romme masse backing. Fordi når karpa tar flua så drar den gjerne med seg hele fluesnøre i ett utras! Her må man bare stille inn bremsen på snella og gjøre seg klar for kamp!

Fluesnøre bør være av typen flyt, ha en kort klump, gjerne på 8m, slik at du får rulla over litt tyngre fluer som skal til bunns. I enden av flytsnøret så bruker jeg Tiemco sine napp indikatorer i foam med dobbeltsidig teip i både rød og gul. Denne fungerer som en dupp, sånn at jeg enklere kan se om karpa reiser av gårde med flua i munnen. Karpa er veldig rask til å spytte ut ting som de føler at ikke er mat, så så fort det er endringer i napp indikatoren må man handle raskt med tilslaget!

Fortom bør være ganske robust, da man aldri vet hvor stor karpe som er på kroken!

02X / 0,37mm er ypperlig til allround karpe fluefiske, det kan virke grøft, men karpa er ikke særlig fortoms sky. Det er bedre å bruke for «kraftig» enn for vek fortom!

Spissen jeg bruker er av samme tykkelse, 0,37mm.

Jeg bruker også tippetring mellom fortom og spiss for enklere utskiftning av spissen.

Total lengde på fortom og spiss beregner jeg til ca. 3meter. Dette er fordi at hvis man har en full fortom på 9’ eller mere + én spiss på 1m så blir det mye å tukle med om du er avhengig av å utføre «bow and arrow» kast på grunn av mye vegetasjon bak deg.

Polariserende briller er ingen nødvendighet, men det gjør det enklere å spotte fisken.

En god håv er et must for å kunne få karpa trygt i land. En mellomstor håv som er dyp og har et gummiert nett er viktig. Gummierte nett er veldig skånsomt mot fiske slim og skinn!

En tang for å ta ut kroken må med. Som oftest så setter kroken seg i leppa på karpa, men det hender at kroken blir slukt. Da er det kjekt med en tang som man kan lure inn i munnen på fisken for å ta ut kroken på den mest skånsomme måten.

Sist men ikke minst så må man ha en avkrokningsmatte. Den bør være isolert med padding, slik at om karpa skulle begynne å sprelle så vil den ikke skade seg.

Her er et bilde av den matta jeg bruker, den er produsert av Prorex og er godt paddet. Den har også en cm måleskala.

Dette er en Skjell karpe som ble tatt på mais imitasjon. Den målte til 49cm og 4100g.

0 kommentarer

Send inn en kommentar